asvaganda

Bojujte proti únavě s ašvagandou

Tato prastará léčivá bylina se v ájurvédské medicíně používá již po staletí k podpoře fyzické a duševní energie a pocitu pohody. Nedávné studie odhalily adaptogenní vlastnosti ašvagandy, které pomáhají tělu vyrovnat se se stresem a únavou, a také její schopnost posilovat kognitivní funkce. Ašvaganda může také snižovat záněty a vyrovnávat hladinu hormonů, což z ní činí důležitý doplněk stravy pro lidi, kteří se potýkají s chronickým vyčerpáním nebo vyhořením.

Jak poznáte, že jste vyhořelí?

S únavou se potýká kdekdo. V lepším případě vydrží několik dní, v tom horším zůstane i déle. Pokud ale vaše únava nezmizí po důkladném spánku a relaxaci, je čas začít přemýšlet nad tím, zda si svým životním stylem nezaděláváme na závažnější obtíže. Vyhoření poznáte kromě jiného podle toho, že nemáte radost z věcí, které vám dříve radost přinášely, a kromě práce nemyslíte celé dny na nic jiného. Když se u vás tyto příznaky začnou projevovat, je načase zvolnit a zmírnit hladinu stresu. K tomu vám může pomoci ašvaganda, která pomáhá tělu vyrovnat se se stresem a únavou, posiluje mozkové funkce a snižuje záněty.

Jak ašvagandu užívat?

Doplněním stravy o ašvagandu můžete obnovit rovnováhu ve svém životě a vrátit se do správných kolejí. Konzumovat ji lze ve formě čaje, prášku ze sušené směsi natě anebo ve formě kapslí. Poslední varianta patří mezi ty nejpraktičtější, protože si kapsle sebou můžete vzít prakticky kamkoliv. Prášek z ašvagandy si zase můžete nasypat na ranní kaši nebo do jogurtu a získat tak energetickou zásobu na celý den už při snídani. Další možností je rozmíchání prášku ve studené vodě a vypití.

Buďte trpěliví

Protože je ašvaganda bylinka, může trvat několik týdnů až měsíců, než pocítíte její plné účinky. Rozhodně se vyplatí být trpělivost a důslednost v dávkování. Je také důležité si uvědomit, že ašvaganda není zázračný lék a nespraví vše přes noc. Pokud však investujete čas a energii do svého zdraví, může vám ašvaganda pomoci podpořit váš zdroj energie a z dlouhodobého hlediska zatočit s únavou. V každém případě se ale ještě před jejím užíváním poraďte se svým lékařem. Obezřetné by měly být především těhotné a kojící ženy, ale také lidé s chronickými chorobami.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup