vitamin d

Máte dostatek vitamínu D anebo trpíte jeho deficitem? Jak to poznáte?

Jste v zimě více unavení, nemáte náladu vůbec na nic a občas se přistihnete, že přemýšlíte nad tím, zda máte vůbec vylézt z postele? Pokud tyto potíže zmizí s příchodem prvních slunečních paprsků, pak je možné, že je způsobila nízká hladina vitamínu D. Ten si náš organismus není schopen sám vyrobit, proto ho musíme přijímat ve stravě.

Vitamín D v létě

Denní dávku vitamínu D si v letním období dokážeme vyrobit sami. Podmínkou je sluneční záření obsahující UVB složku, která podpoří přirozené procesy vedoucí k „výrobě“ vitamínu D v kůži. Pokud se vše povede, jak má, vitamín D se hned po svém vzniku v těle přemění na svoji aktivní formu zvanou kalcitriol. Snížená tvorba vitamínu D v kůži může být způsobena například nadměrným používání opalovacích prostředků s UV faktorem. Méně vitamínu D ale tvoří také lidé s tmavší pletí, která má větší množství melaninu. Méně vitamínu D tvoří naše kůže ve stáří. Tenká kůže kojenců a velmi malých dětí si také ještě s dostatečnou tvorbou vitamínu D nedokáže poradit. Proto, abyste dostali svoji dávku vitamínu D, stačí udělat opravdu málo. Půl hodinový pobyt každý den na slunci doplněný konzumací potravin se zvýšeným obsahem vitamínu D bude mít v krátké době nečekané účinky. Přemýšlíte nad tím, jak doplnit vitamín D do vaší potravy? Vsaďte na tučné ryby, máslo, vejce a játra.

Nedostatek vitamínu D

Trpí jím v současné době většina populace. Projevit se může například v častějším vypadávání vlasů, pomalejším hojení ran, ale i častějším výskytem zubních kazů. K nedostatku vitamínu D jsou náchylné také děti, u kterých může v krajním případě vést až k rozvoji křivice. Pokud má váš organismus vitamín D málo, můžete se cítit pod psa. Bezdůvodně horší nálada a nedostatek energie by vás měly upozornit na možný problém. Svoji životní vitalitu můžete ale také podpořit některými bylinkami. Skvělým adaptogenem, který oceníte především v jarním období je ašvaganda. Ta dokáže harmonizovat tělesné procesy a umožní vám dobře se vyspat. Mnoho lidí potvrzuje, že jejich spánek je při pravidelné konzumaci ašvagandy konečně opravdu posilující.

Pozor na předávkování vitamínem D

Pokud máte subjektivní pocit nedostatku energie, sáhněte raději po guaraně, než abyste se předávkovali vitamínem D. Předávkování totiž může vést k zácpě, zvracení, ale i dehydrataci a svalové slabosti. Mezním stavem je pak kalcifikace měkkých tkání, především srdce a ledvin.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup