916 bio instantni kava bez kofeinu 100 g1

Proč byste měli vyzkoušet kávu bez kofeinu?

Lidé pijí kávu nejen pro její skvělou chuť a aroma, ale také pro její stimulační účinky, které má na svědomí v ní obsažený kofein. Jeho konzumace pomůže udržet delší dobu psychickou bdělost a navodit pocit dostatku energie. To bývá spojeno s vyšším průtokem krve cévami a díky tomu i vyšším krevním tlakem. Kofein má ale i celou řadu dalších účinků na lidské tělo. Ze zdravotních důvodů se mu někteří lidé vyhýbají, protože právě jeho dopady nejsou tím, co by aktuálně potřebovali.

Proč pít kávu bez kofeinu?

Především kvůli její chuti a aroma podobnému pravé kávě. Přestože je v kávě bez kofeinu tohoto alkaloidu jen opravdové minimum, nějaký zde zůstává, a proto i bezkofeinová káva dokáže nabudit unavenou mysl. Odstraněním kofeinu se z kávy nedostávají její další složky, které tělu mohou dokonce prospívat. Patří mezi ně především antioxidanty, vitamíny skupiny B, niacin, hořčík a další. Máte-li svůj oblíbený způsob konzumace a víte-li, jak připravit kávu, aby vám opravdu chutnala, máte šanci získat chuťově zajímavý nápoj z i kávy bez kofeinu. V kávě bez kofeinu totiž zůstávají zachovány také éterické oleje, které mohou za chuťový zážitek.

Ani s kávou bez kofeinu to nepřehánějte

Zbytkový kofein, který v kávě po dekofeinizaci zůstane, může být stále docela silný. Jeho množství bude ale jiné, jestliže si kávu bez kofeinu objednáte v některé evropské zemi a v zámoří. Zatímco v USA je za kávu bez kofeinu považován nápoj s obsahem kofeinu do 3%, v zemích Evropské unie lze za bezkofeinový kávový výrobek považovat pouze ten, který obsahuje maximálně 0,1% kofeinu. Běžný šálek kávy o objemu 250 ml přitom obsahuje přibližně 130 mg kofeinu. Po odstranění kofeinu, tedy v kávě, kterou dostanete v USA, zbude maximálně 3,9 mg kofeinu, v té, kterou vám uvaří u nás v Evropě pak nejvýše 0,13 mg. Přitom platí, že čím více kofeinu z kávových zrn bude odstraněno, tím více se odstraní také cenných sloučenin, které nápoji dodávají vůni a chuť.

Všechny podoby kávy

Kávu bez kofeinu lze sehnat v podobě surových pražených zrn anebo již namletou. Například do práce si ale můžete pořídit také její instantní variantu. Vybírat můžete z kávy pocházející pouze z odrůdy Robusta nebo Arabica či zvolit pečlivě vyváženou směs. I kávu bez kofeinu lze pořídit v podobných variantách jako kávu s kofeinem, stačí si jen vybrat. Kávu bez kofeinu si můžete dopřát v BIO kvalitě v rámci ekologického zemědělství a podpořit tak lokální výrobce. Těm je možné ale vyjádřit svoji solidaritu nákupem produktů nepotravinového charakteru, například nákupem hadrové panenky přátelství šité tibetskými ženami, které uprchly před čínskou nadvládou do indického exilu, vyjádříte svoji podporu a navíc získáte krásný dárek pro děti.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup